Medzistienky prírodné 1kg
Medzistienky zo včelieho vosku sú prednostne určené na využitie vo včelárstve. Je to vosková fólia s predtlačeným vzorom, po vložení do úľa ju včely dostavajú na dielo potrebné pre rozvoj včelej rodiny a ukladanie zásob. Prírodné medzistienky vyrábané metódou kontinuálneho liatia. Včelí vosk sa leje na chladené valce so vzormi buniek, spoza valcov vychádza pás medzistienky, ktorý ďalej narežeme na požadované rozmery v mm. Uvedená cena je za 1 kg medzistienok, čo zodpovedá cca 12-tim kusom.
Včelí vosk určený na výrobu medzistienok spĺňa podmienky (Včelí vosk prírodný), platných noriem EÚ a ostatných európskych štátov. Včelí vosk spĺňa podmienky Potravinového kódexu pre potraviny, ktoré nie sú určené na priamy konzum, t.j. obsah cudzorodých látok a rádioaktivita musia mať podlimitné hodnoty, nesmie obsahovať choroboplodné zárodky mikroorganizmov zapríčiňujúcich choroby ľudí.
- nesmie obsahovať choroboplodné zárodky nebezpečných včelích nákaz
- pre výrobu medzistienok sa použije včelí vosk svetložltej farby
- vyznačený vzor základov buniek musí byť pravidelný a v počte 800 na 1 dm2 obojstranne - šírka buniek 5,37 mm.
- 1 dm2 medzistienky má hmotnosť max. 8,55 g (pre typ"B" = 390x240 mm to predstavuje 12,5 ks/kg, Langstroth = 396x219 mm je 13 ks/kg, Dadant = 396x259 mm je 11 ks/kg)
- medzistienky nesmú mať trhliny, vrcholy šesťuholníkov jednej strany musia byť oproti stredu buniek druhej strany.
Upozornenie:
Včelí vosk je zložitá látka, ktorá pozostáva z niekoľko desiatok zlúčenín, jeho hustota je silne závislá od teploty. Prirodzenou teplotou včelieho vosku je cca 36°C, na túto teplotu ho včely "navrhli" pre výstavbu a udržiavanie plástov. Znamená to, že sa včelí vosk prejavuje pri iných teplotách, ako prirodzených pre včely, iným spôsobom.
Pri skladovaní včelieho vosku a výrobkov z neho sa v priebehu jedného až troch mesiacov od výroby vytvorí na povrchu bielošedý povlak. Nazýva sa "voskový kvet", v niektorých krajinách "cukor". Znižovaním teploty sa objem vosku zmenšuje a vzniknutý vnútorný tlak vytláča na povrch tekuté zložky. Po opätovnom nahriatí sa povlak stratí - tekuté zložky vosku sa vrátia späť do jeho štruktúry. Ide o prirodzenú vlastnosť pravého včelieho vosku, ktorá nie je na závadu.
Výrobky zo včelieho vosku, napríklad medzistienky, sú pri teplote nižšej ako 20°C krehké a včelár s nimi nemôže pracovať. Z tohto dôvodu doporučujeme v chladnom období ponechať celé balíky medzistienok na 24 hodín v miestnosti s izbovou teplotou a až potom ich zatavovať do rámikov.
Vyrobené medzistienky sú priebežne testované v náhodných časových intervaloch na prítomnosť mikroorganizmu Paenibacillus larvae (mor včelieho plodu). Úlohou týchto oficiálnych testov je zabezpečiť maximálnu prevenciu vyrobených medzistienok pred nebezpečnou nákazou.